Voćne sadnice - Kruševac

Blog

rezidba vocnjaka

Rezidba drvenastog i jagodastog voća

Značaj i uloga rezidbe voćaka Prof. Dr Radisav Blagojević Master inž. Vladimir Božić Dipl. Ing. Spec. Nebojša Filipović Treba, takođe, imati u vidu, da bi rezidba voćaka imala svoje pozitivno dejstvo mora se voditi računa o tome kako se ispoljavaju osobenosti sorte u datim uslovima. Iako su osobenosti sorte i vrste uglavnom biološki, nasledno uslovljeni, […]

Inovacije u voćarstvu - Jabuka

Inovacije u voćarstvu – Jabuka

OPLEMENJIVANJE JABUKE U SVETU Dragan Nikolić, Milica Fotirić Izvod: U ovom radu prikazani su najznačajniji ciljevi i metode oplemenjivanja jabuke (Malus domestica Borkh.) u svetu. Od ciljeva oplemenjivanja posebno su istaknuti prinos, kvalitet i otpornost prema abiotičkim i biotičkim stresnim faktorima, a pored njih dat je i prikaz pojedinih specifičnih ciljeva. Među metodama oplemenjivanja ističu […]

Tehnologija proizvodnje šljive

Tehnologija proizvodnje šljive

Šljiva je veoma interesantna i privredno značajna voćna vrsta za gajenje u mnogim krajevima naše zemlje, ona je kosmopolitska biljka, koja uspeva na svim tipovima zemljišta i na svim nadmorskim visinama. Plodovi šljive imaju veliku upotrebnu vrednost, tehnološku i dijetetsku, a pogodna je i za sušenje i raznovrsnu industrijsku preradu. Predstavlja odličnu sirovinu za frigo […]

Tehnologija proizvodnje kupine

Tehnologija proizvodnje kupine

Kupina je veoma interesantna i privredno značajna voćna vrsta za gajenje u mnogim krajevima naše zemlje, jer je kosmopolitska biljka, koja uspeva na svim tipovima zemljišta i na svim nadmorskim visinama. Plodovi kupine imaju veliku upotrebnu vrednost, tehnološku i dijetetsku, a pogodna je i za raznovrsnu industrijsku preradu. Predstavlja odličnu sirovinu za frigo industriju i […]

Tehnologija proizvodnje maline

Tehnologija proizvodnje maline

Malina je veoma interesantna i privredno značajna voćna vrsta za gajenje u mnogim krajevima naše zemlje, jer je kosmopolitska biljka, koja uspeva na svim tipovima zemljišta i na svim nadmorskim visinama. Plodovi maline imaju veliku upotrebnu vrednost, tehnološku i dijetetsku, a pogodna je i za raznovrsnu industrijsku preradu. Predstavlja odličnu sirovinu za frigo industriju i […]

Tehnologija proizvodnje višnje i marele

Tehnologija proizvodnje višnje i marele

Višnja i marela su veoma interesantne i privredno značajne voćne vrste za gajenje u mnogim krajevima naše zemlje, one su kosmopolitske biljke, koje uspevaju na svim tipovima zemljišta i na većim nadmorskim visinama. Plodovi višnje i marele imaju veliku upotrebnu vrednost, tehnološku i dijetetsku, a pogodne su i za raznovrsnu industrijsku preradu. Predstavljaju odličnu sirovinu […]

Tehnologija proizvodnje trešnje

Tehnologija proizvodnje trešnje

Trešnja je veoma interesantna i privredno značajna voćna vrsta za gajenje u mnogim krajevima naše zemlje, ona je kosmopolitska biljka, koja uspeva na svim tipovima zemljišta i na svim nadmorskim visinama. Plodovi trešnje imaju veliku upotrebnu vrednost, tehnološku i dijetetsku, a pogodna je i za raznovrsnu industrijsku preradu. Predstavlja odličnu sirovinu za frigo industriju i […]

Tehnologija proizvodnje jagode

Tehnologija proizvodnje jagode

Jagoda je veoma interesantna i privredno značajna voćna vrsta za gajenje u mnogim krajevima naše zemlje, ona je kosmopolitska biljka, koja uspeva na svim tipovima zemljišta i na svim nadmorskim visinama. Plodovi jagode imaju veliku upotrebnu vrednost, tehnološku i dijetetsku, a pogodna je i za raznovrsnu industrijsku preradu. Predstavlja odličnu sirovinu za frigo industriju i […]

Nega vinove loze

Gajenje grožđa (Vinove loze)

Na kvalitet grožđa i prerađevine od grožđa utiču brojni faktori: sorta, lozna podloga, klimatski uslovi, zemljišni uslovi, sistem gajenja, primenjene agrotehničke mere i dr. Sorta je osnov kvaliteta grožđa a samim tim i prerađevina od njega. Iz različitosti sorti proistekle su i podele na različite kategorije. Kriterijumi za kvalitet grožđa različiti su kad su u pitanju vinske i stone sorte. Klimatski uslovi u […]

Nega sadnica dunje

Sve o dunji

Dunja je veliki probirač zemljišta. Najbolje uspeva na propustljivim , ocednim, rastresitim, plodnim i dubokim zemljištima. Isuviše krečna zemljišta sa preko 5% kreča su nepogodna za dunju, jer na takvim zemljištima pati od hloroze. Dunji takođe ne odgovaraju suvise vlažna i hladna, zaslanjena i zabarena zemljišta. Dunja dobro podnosi sušu. Prevelika vlažnost vazduha negativno utiče […]

Nega breskve

Nega breskve

Za uspešnu negu breskve zemljište treba da je duboko rastresito i toplo. Peskovita ilovača je idealna za gajenje breskve i to slabokisele reakcije PH od 6-7. Breskva je osetljiva na nedostatak mikroelemenata u zemljištu, a pogotovo na nedostatak gvožđa na koji reaguje pojavom hloroze (žutilo i odumiranje lišća), što je prisutan problem u mnogim breskvicima. […]

Nega aronije

Aronija

Lako se gaji i održava. Gaji se slično kao oblačinska višnja ili leska. Naime, ako se gaji na sopstvenom korenu dobija se žbun sličan žbunu leske. Da bi se olakšalo njeno gajenje, omogućila međuredna obrada, rezidba i berba, može se kalemiti na jarebiku (Sorbus aucuparia), koja se u Rusiji naziva „krasnoplodnaja rjabina“, u Ukrajini „gorobina […]

Scroll